10 veel gemaakte netwerkfouten

grey_orange_men_cloudGa netwerken! Dat is met stip op 1 wat je moet doen om een nieuwe baan te vinden.

O, dat wist je al?

Tsja, dan hoop ik natuurlijk dat je er lekker mee aan de slag bent.

Of je ander werk zoekt of niet.

Wachten met netwerken totdat je een volgende stap in je carrière wilt zetten, is namelijk een van de veel gemaakte netwerkfouten.

Hieronder vind je er nog negen. Met tips om die fouten te vermijden.

Zodat je echt lol krijgt in netwerken en er heel succesvol in wordt!

Fout 1: Vergeten dat netwerken een gewone menselijke activiteit is

Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een tweedehands fiets, iemand voor een klus in je huis, een goede medisch specialist, of je vraagt de weg tijdens je vakantie. In al die gevallen benader je mensen van wie je weet of inschat dat ze je iets zinvols kunnen melden over de vraag die je hebt. Zo, nu heb je meteen antwoord op de vraag wat netwerken eigenlijk is :).

Fout 2:  Denken dat je er een uitgebreid netwerk voor moet hebben

Dit is misschien wel het grootste misverstand over netwerken. Start gewoon bij een paar mensen die je kent en voordat je het weet praat je met mensen die je via via hebt leren kennen.

Fout 3: Denken dat je jezelf moet verkopen

Nog zo’n misverstand! In het boekje ‘Netwerken werkt’ las ik de volgende omschrijving: “Netwerken is communiceren met die mensen waar je gezonde verstand je heen leidt. Je moet wel weten wat je wilt en wat je zoekt. En vervolgens hoef je alleen je ogen en je oren open te houden en goed te observeren, om vervolgens diegene aan te spreken die – naar jouw inschatting – de meest kansrijke informatiebron is.”

Fout 4: Er geen rekening mee houden dat netwerken een werkwoord is

Netwerken kost tijd en energie. Je hebt er ook een portie lef voor nodig. Lukt het je niet om daadwerkelijk aan de slag te gaan? Maak een afspraak met iemand om geregeld je actieplannen en voortgang door te nemen. Blijf vooral doorgaan, ook als het even tegen zit!

Fout 5: Lukraak netwerken

Het heeft weinig zin om iemand te benaderen als je niet weet waarom je juist díe persoon zou willen spreken. Dan val je mensen gewoon lastig. Ga te werk volgens een stappenplan. Neem om te beginnen de tijd om op een rij te zetten waar jij goed in bent, in wat voor werk je het beste functioneert, welke uitdagingen jou aanspreken, waar jij enthousiast over bent. Start met netwerken door hierover feedback  te vragen aan een paar goede bekenden.

Fout 6: De vraag stellen: ‘Heeft u een baan voor mij?’

Doe dit alsjeblieft niet! Het werkt niet. Vraag om advies, de meeste mensen geven dat graag. Maak duidelijk dat je niet komt solliciteren maar graag meer te weten wilt komen over de mogelijkheden die er zijn en graag eerlijke feedback zou ontvangen op je ideeën en plannen.

Fout 7: Jouw probleem centraal stellen

Vraag in plaats daarvan welke problemen er in de organisatie spelen, bijvoorbeeld wat betreft het inhuren van mensen. Welke vacatures zijn lastig te vervullen? Hoe komt dat? Enzovoorts. Behalve dat het je waardevolle informatie oplevert, gaat het dan over onderwerpen waar je gesprekspartner ook interesse in heeft.

Fout 8: Je netwerkgesprek niet evalueren

Ga er na afloop van het gesprek voor zitten: Wat ging er goed? Wat had beter gekund? Heb je je gespreksdoel bereikt? En zo nee, wat had je anders kunnen aanpakken? Kun je nog iets doen waardoor je je doel alsnog haalt?

Fout 9: Niet investeren in je netwerk

Voorkom dat je alleen gericht bent op de vraag hoe je winst kunt halen uit je netwerk. Ga op een sociale, vriendelijke en meevoelende manier om met je contacten. Schenk aandacht aan de mensen die je kent en wees ze van dienst. Stuur informatie toe als je denkt dat iemand er iets aan kan hebben. Zorg voor een leuk bedankje als iemand wat voor je gedaan heeft.

Fout 10: Pas beginnen met netwerken als je een volgende stap in je carrière wilt zetten

Mensen die succesvol netwerken zijn actief en staan steeds open voor nieuwe indrukken en contacten. Ze zijn ook behulpzaam. Ze netwerken niet om direct resultaat te boeken.

Heb jij nog een aanvulling? Deel deze vooral hieronder!

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Bijvoorbeeld omdat het je aan lef ontbreekt om mensen buiten je bekende kringetje te benaderen? Of omdat je wilt leren hoe je je eigen netwerkcampagne opzet. Dan is mijn wandelprogramma ‘Verbreed je horizon: effectief netwerken in 3 stappen’ misschien wel iets voor jou! Bel voor meer informatie en/of maak een afspraak voor een gratis kennismakingswandeling.

 

Lees ook: 3 geschenken van de natuur en 6 gevolgen van geen doel hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *