Heb jij last van de vakantieparadox?

happy woman enjoy  summer timeVakantie is bedoeld om lekker uit te rusten.

En je zou zeggen dat je daarna weer fris bent en zin hebt om aan de slag te gaan. Het tegendeel komt echter vaak voor. Dit blijkt uit onderzoek van Arbo Unie.

Voel jij je na je vakantie minder betrokken bij je werk en ben je minder tevreden met je loopbaan?

Lees dan verder hoe dit effect ontstaat en hoe je een motivatiedip snel oplost.

Volgens de onderzoekers van Arbo Unie heeft de dip in motivatie na je vakantie te maken met het verschil in tijdsbeleving tijdens en na je vakantie. Wanneer we veel nieuwe ervaringen opdoen, zoals het ontmoeten van nieuwe mensen en het verblijven in een andere omgeving, vliegt de tijd.

Maar als we op de vakantie terugkijken, lijkt het juist of deze veel langer duurde dan in werkelijkheid zo was. Dit komt doordat onze hersenen veel meer herinneringen opslaan dan tijdens ervaringen die routine zijn. Na je vakantie puilt je mailbox uit en je to do-lijstje is al snel erg lang. In contrast met de herinnering aan zeeën van tijd, krijg je al het gevoel van tijd te kort en verlang je opnieuw naar vakantie.

Hoe ga je na de vakantie toch gemotiveerd aan de slag?

De onderzoekers van Arbo Unie raden leidinggevenden aan om hun medewerkers ruimte te bieden om hun motivatie en ambities in het werk uit te spreken. Bijvoorbeeld door functionerings- en persoonlijke ontwikkelplangesprekken te voeren. Een andere manier is om na de vakantie in het team te bespreken welke ambities er zijn tot aan het einde van het jaar.

Ik adviseer je om wat tijd te nemen om na te gaan hoe je je werkplezier kunt verhogen. Hou gedurende een week eens bij wat voor jou energiegevers en wat energievreters zijn.  Grote kans, dat alleen al het opschrijven je op ideeën zal brengen. Kies er een uit en ga er mee aan de slag!

Wil je graag sparren? En hou je van wandelen? Je kunt bij mij terecht voor wandelcoaching. Je zult merken dat de beweging van het wandelen en de natuur je proces enorm versnellen en versterken. Bel of mail me gerust voor meer informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *