In slechts 5 minuten een boost voor je project

penLoop je vast met een bepaald project?

Neemt je weerstand alleen maar toe om er mee aan de slag te gaan?

Dan kan schrijven je helpen. En misschien ter geruststelling…

Je hoeft geen schrijftalent te zijn.

Uit allerlei onderzoeken blijkt dat schrijven positieve effecten heeft op onze creativiteit,  intelligentie en zelfs gezondheid.

Het omzetten van ideeën, gevoelens en ervaringen in taal blijkt nodig om ze volledig te verwerken. Dat heeft te maken de werking van onze hersenen.

Schrijven is een van de beste manieren om dit proces te faciliteren. Lees bijvoorbeeld de publicatie ‘De waarde van schrijven’ van wetenschapsjournalist Mark Mieras

Met een eenvoudige korte schrijfoefening krijgt je project in slechts 5 minuten een flinke boost.

Je kunt de oefening een aantal dagen achter elkaar herhalen op hetzelfde onderwerp. Wees wel gewaarschuwd: het kan enorme ontwikkelingen of veranderingen in gang zetten! 🙂

Wat heb je nodig?
een timer, pen of potlood en wat vellen papier

Instructie:

1. Kies een onderwerp of probleem waarvan je weet dat het je aandacht nodig heeft, maar wat je uit de weg bent gegaan.

2. Schrijf 5 minuten zonder te stoppen over dit onderwerp of probleem. Let op:  Neem dit 5 minuten schrijven zonder te stoppen heel letterlijk!! Ga niet nadenken, lees niet terug wat je hebt geschreven en maak je niet druk over punten en komma’s, spelling of grammatica. En stop direct als de 5 minuten om zijn.

3. Als je klaar bent lees je door wat je hebt opgeschreven. Onderstreep alles waarvan je het gevoel hebt dat het bijzonder belangrijk is, bijvoorbeeld een nieuw inzicht of een actie die je te doen hebt.

4. Schrijf alles wat je onderstreept hebt op een aparte lijst.
Gedaan? Ik vind het erg leuk als je laat weten wat het je heeft opgeleverd.

Je kunt deze schrijfoefening ook korter of langer dan 5 minuten laten duren. Maar essentieel is dat je zonder te stoppen schrijft gedurende een van te voren vastgestelde tijd.  Want wat denk je dat er gebeurd was, als de opdracht was geweest om ten minste 5 minuten te schrijven, in plaats van precies 5 minuten?

Voor de meeste mensen geldt dat ze minder effectief worden als ze werken gedurende een tijdsperiode met een open einde. Een deadline zorgt automatisch voor meer concentratie. Denk maar aan de bergen werk die je verzet, net voordat je met vakantie gaat. Je kunt handig gebruik maken van dit effect door regelmatig korte periodes vast te stellen waarop je aan de slag gaat.

Deze schrijfoefening komt uit het boek ‘Get everything done and still have time to play’ van Mark Forster.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *