Van ja-knikken naar nee-zeggen

oud hekHoe komt het toch dat we er zo’n moeite mee hebben om ruimte te creëren voor onszelf? Ruimte voor wat we nodig hebben om ons goed te voelen?

We weten best wat helpt om minder stress te krijgen.

Niet meer honderd keer op een dag mail checken of het aantal likes van je update op Facebook. Een aparte werktelefoon nemen en die ’s avonds en in het weekend UIT zetten. Minstens 2x in de week sporten. Niet elke minuut productief willen zijn. Genoeg slaap. Die ruzie echt uitpraten. Zomaar een dagje naar de sauna met jezelf. Een vriendelijk gezicht trekken. En vooral vaker NEE zeggen!

De praktijk van grenzen stellen blijkt niet gemakkelijk.

Het gaat op een of andere manier tegen onze natuur in. We zijn nu eenmaal sociale wezens en worden – of we nu willen of niet – gedreven door behoeften als erkenning, acceptatie en emotionele verbondenheid. NEE zeggen roept gemakkelijk angst en schuldgevoel op.

Als je steeds over je grenzen gaat, betaal je op den duur een hoge prijs in de vorm van toenemende onvrede, stress en verlies van je zelfvertrouwen. Heb jij dit zelf ervaren? Of ken je iemand in je omgeving bij wie je dit ziet gebeuren?

Bekijk het eens zo: door jezelf ruimte te geven, zorg je ervoor dat je er ook op de langere termijn voor de ander kunt zijn.

Door bewust grenzen te stellen schep je duidelijkheid. Je neemt de verantwoordelijkheid over je eigen leven in je eigen hand in plaats van je te laten meeslepen in een stroom gebeurtenissen. Je gevoel van eigenwaarde neemt daardoor toe en je zult merken dat het steeds beter lukt om te anticiperen in plaats van te reageren. En vooral om volop te genieten van dít moment.

De eerste stap in grenzen stellen is bewustwording. Bewustwording van wie je bent in al je facetten. Ook grenzen zijn onderdeel van wie je bent en deze onder ogen zien en daadwerkelijk aanvaarden is het allerbelangrijkste als het gaat om grenzen stellen.

Wil je leren grenzen stellen zonder in conflict te komen met jezelf of de ander? Neem gerust contact op!

 

Bron: ‘Over je grenzen gaan. Van ja-knikken naar nee-zeggen’ Annemiek Nieborg-van den Ban. Uitgeverij AnkhHermes

 

Reacties

 1. zegt

  Hoi Marianne,

  Mooi artikel!! Sluit aan bij mijn Dag voor drukke moeders.
  Die tip van een dagje met mezelf naar de sauna spreekt me zeer aan. Maar gauw eens inplannen!

  Hartelijke groet,
  Esther

  • Marianne Grooten zegt

   Dank je wel Esther, leuk om te horen! Alvast veel plezier met je dag en in de sauna! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *