Waarom je niet moet uitzoeken wat er mis is

The future starts today!Waar loop jij tegen aan in je werk?

Blijf je hangen in een baan die niet uitdagend genoeg voor je is?

Worstel je met je eigen perfectionisme?

Heb je te maken met collega’s die jou de vervelende klussen laten opknappen?

Wat het ook is waarmee je worstelt: ga niet op zoek naar wat er mis is!

Een curieus advies?

Toch niet. Ik leg het je uit. Zelf trap ik nog regelmatig in de valkuil en ik spreek dus uit eigen ervaring.

Als de dingen niet lopen zoals je wilt, is de neiging groot om je één ding af te vragen:

Waarom heb ik dit probleem?

Je gedachten gaan daardoor uit naar vragen als: Wat is de oorzaak van het probleem? Wie is verantwoordelijk? Hoe is het probleem ontstaan? Waarom is het nog niet gelukt om het op te lossen? Je stemming wordt er zo niet vrolijker op, probeer maar uit. Bovendien kun je eindeloos met je analyse doorgaan en steeds verder graven naar een diepere oorzaak.

Hoe logisch het ook lijkt: probleemanalyse zorgt er voor dat je steeds meer belemmerende factoren ziet. De weerstand tegen het probleem neemt toe en er kunnen zelfs conflicten ontstaan als reactie op het aanwijzen van schuldigen. Je gelooft steeds minder dat er verbetering mogelijk is.

Je probleem dan maar aan de kant schuiven?

Nee, dat is natuurlijk ook geen oplossing. Er is een alternatief: stel vragen die je helpen om beter te begrijpen waarom je verandering wilt, oftewel probleemonderkenning. Daarbij horen vragen als: Wat is het probleem? Hoe is het een probleem? Hoe heb ik er last van? Hoe belemmert het mij? Wat zou ik willen veranderen?

Als helder is waaraan je iets wilt veranderen, wordt het ook mogelijk om te beschrijven hoe je graag wilt dat je situatie wordt en dit te formuleren in positieve concrete doelen. Dat stemt hoopvol en maakt energie vrij om in actie te komen. De verandering is daarmee van start gegaan!

Probleemonderkenning in plaats van probleemanalyse. Het kan even wennen zijn :). Neem gerust contact op. Ik help je graag om op gang te komen!

Reacties

  1. zegt

    Dat is inderdaad een heel andere manier om naar een probleem te kijken… Dank je wel!
    Ik herken dat wel: die neiging om me als het ware vast te draaien in het probleem door steeds diezelfde vragen er over te stellen. En het levert niks op behalve frustratie;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *